Share |
Terug naar Verbeter de wereld

7 tips voor duurzaam voedsel en gezond eten

Veranderingen in je voedingspatroon hebben groot effect op het milieu

7 tips:
  • Koop Seizoensproducten
  • Koop lokale producten
  • Koop alleen duurzame vis
  • Koop biologisch voedsel
  • Koelkast op 4 graden celcius
  • Haal vaker verse groenten en fruit
  • Halveer je vleesconsumptie. Koop dan wel biologisch vlees

1) Koop Seizoensproducten
Eet zoveel mogelijk voedsel binnen het seizoen waarop ze natuurlijk worden geoogst. Groenten die je buiten het oogstseizoen eet worden de hele wereld over verscheept voor ze op jouw bord terecht komen. 


2) Koop lokale producten
Eten uit jouw regio is verser en heeft weinig transport nodig. Bovendien ondersteun je de lokale boeren en kun je zelf zien waar het vandaan komt. Wie in Amsterdam/Haarlem woont kan voor lokale producten o.a. terecht bij Marqt. Vraag ook naar lokale producten op de markt. Sommige boerderijen hebben ook een winkel waar je verse groenten, vlees en melk kunt kopen. 


3) Vis
De meeste vissoorten zijn overbevisd. Als je vis wilt eten, let dan op waar je vis vandaan komt. Als er geen informatie over bekend is, niet kopen. Om je garnalen van vanuit Alaska of Indonesie in te laten vliegen is nu eenmaal niet duurzaam. Duurzame vismethoden hebben de voorkeur. Wat is duurzame vis? 

4) Koop biologisch voedsel (organic food) 
In organic food of biologisch geteeld voedsel worden geen/minder pesticiden en bestrijdingsmiddelen gebruikt en in de bio-vleesindustrie geen/minder antibiotica. Pesticiden zijn slecht voor het milieu en vervuilen onze grond en water. Antibiotica in vee komen in de voedselketen terecht en vele bacterien raken resistent wat een bedreiging is voor onze volksgezondheid. Het niet hoeven te produceren en vervoeren van pesticiden en antibiotica scheelt vervuilende productieprocessen en CO2 uitstoot. Biologische vlees: koeien in de wei, varkens scharrelen in de modder en kippen in de frisse buitenlucht.

Er is veel te zeggen voor biologisch voedsel. Helaas is het (veel) duurder.
Tip om binnen je budget te blijven: eet minder vaak vlees, maar koop dan wel biologisch vlees. Per saldo geef je dan net zoveel geld uit maar gebruik je betere producten die minder vervuilend zijn en bovendien gezonder!   


5) Koelkast op 4 graden celcius
Bij vier graden celcius is vers eten het langst houdbaar. Stel je koelkast in op 4 graden celcius. Zo kun je verspilling tegen gaan.


6) Haal vaker verse producten
Haal als het even kan meerdere keren per week verse groente en fruit in huis. Lukt dat niet? Kies dan groente en fruit uit diepvries, blik of pot. Tip: ongesneden groente is langer houdbaar dan voorgesneden groente. Koop geen groenten die in plastics zijn verpakt. Plastics zijn echt een NO GO. Veel plastics eindigen in het milieu en in zee en blijven daar. Lees meer over plastics en de plastic soup

----

Achtergrond:
De huidige productieketen van voedsel  is verantwoordelijk voor maximaal een kwart van onze CO2 uitstoot. De voedingindustrie is sterk afhankelijk van olie voor productie en vervoer van voedsel. De manier waarop we onze voeding produceren, verpakken en vervoeren maakt tot 18% deel uit van jouw ecologische voetprint. In de bioindustrie hebben dieren geen leven, worden ze soms verminkt en krijgen ze te weinig ruimte. 

Voedselverspilling
Voedsel dat we nog hadden kunnen opeten belandt vaak toch in de vuilnisbak. In Nederland gaat er jaarlijks 9,5 miljoen ton (!) voedsel verloren. 6,5 miljoen ton gaat verloren in productieprocessen, 1,8 miljoen ton bij de mensen thuis (Bron: telegraaf). De Nederlandse consument verspilt elk jaar voor 2,0 tot 2,4 miljard euro aan voedsel. Gemiddeld 41 kilo per persoon, zo’n 135 euro per persoon per jaar. De grootste voedselverspillers zijn consumenten in de leeftijd van 25 tot en met 45 jaar zo blijkt uit onderzoek van het Nibud en Milieu Centraal (2005). De hoeveelheid verspild voedsel is het grootst bij gezinnen met kinderen.


Meer informatie

 

Share |